Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ (Aπό athinorama.gr)




Εκτύπωση

Ξεκινώντας τις εμφανίσεις του στον καινούργιο πολυχώρο «Acro» με εντυπωσιακή θέα στην Ακρόπολη(!), ο Γιάννης Πλούταρχος μοιράζεται «Προσωπικά Δεδομένα» με την Πάτια Ιορδανίδου.

«Έμεινα ένα χρόνο μακριά από τις πίστες γιατί το είχα ανάγκη. Έπρεπε να ξεκουραστώ και να ξεκουράσω και το κοινό μου, να αναθεωρήσω κάποια πράγματα». Έτσι ξεκίνησε και τελείωσε η συζήτησή μας με τον Γιάννη Πλούταρχο – κυκλικά δηλαδή, με γνώμονα το ελληνικό κοινό. «Οι καλλιτέχνες οφείλουν να μην εκτίθενται καθημερινά μπροστά του, αλλά να διατηρούν το μύθο τους». Αφού, λοιπόν, ο δικός του μύθος περιπλανήθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το προηγούμενο καλοκαίρι, από σήμερα επιστρέφει στην Αθήνα σ’ ένα χώρο-υπερθέαμα έχοντας στις αποσκευές του νέες εμπειρίες και πολλά «Προσωπικά Δεδομένα» – αυτός είναι ο τίτλος του νέου του άλμπουμ. Με προβληματισμό και κριτική διάθεση απέναντι σε θέματα που αφορούν την ελληνική μουσική αλλά και τη νοοτροπία μας μάς μίλησε αρχικά για τα νέα του τραγούδια που προέκυψαν από την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της μουσικής σήμερα και επιστροφής στα λαϊκά ηχοχρώματα που προέρχονται από τις λαϊκές μας ρίζες. Μήπως όμως αυτό δεν συνδυάζεται κατά κάποιον περίεργο τρόπο και με το «Acro», στο οποίο θα τραγουδήσει με μαγευτικό φόντο την Ακρόπολη; Το εντυπωσιακό είναι ότι η Ακρόπολη θα είναι ορατή από οποιοδήποτε μέρος του μαγαζιού χάρη στη θεόρατη τζαμαρία (που θα αποτελεί το background της σκηνής) αλλά και στην αμφιθεατρική παράταξη των τραπεζιών.


«Η δημοφιλής δυτικοφερμένη ποπ μουσική που στηρίζεται μόνο στο ρυθμό δεν μπορεί να συντηρεί άλλο τα λαϊκά μαγαζιά» εκτιμά ο Γιάννης Πλούταρχος. Αντίθετα, τα λαϊκά τραγούδια –αν και οφείλουν να εκσυγχρονιστούν ενορχηστρωτικά– δίνουν προτεραιότητα στο λόγο και γεννούν συναισθήματα. Και σ’ αυτόν το δίσκο τα τραγούδια του μιλάνε για το πάντα επίκαιρο θέμα των σχέσεων, την αδυναμία των ανθρώπων να ζουν μόνοι τους, την ανάγκη να δημιουργούν μικρόκοσμους για να πολεμήσουν τη βεβαιότητα ότι έρχονται και φεύγουν μόνοι από τον κόσμο. Τη μουσική που «εντεχνίζει», πάλι, την αντιμετωπίζει με καχυποψία. «Μου αρέσουν τα τραγούδια που εννοούν και δεν υπονοούν άλλα από αυτά που λένε, ζητώντας από τον ακροατή να ψάξει να βρει βαθύτερα μηνύματα. Θέλω άμεσες, ντόμπρες και ειλικρινείς κουβέντες, θέλω αλήθειες, είμαι τέτοιος άνθρωπος εγώ», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Στο άλμπουμ του περιλαμβάνει –κατά την προσφιλή του συνήθεια– και δύο παραδοσιακά τραγούδια. Το «Τώρα που βρέχεις ουρανέ» των Χριστόδουλου Σιγανού και Valentino είναι μια αργή ρούμπα που μοιάζει με τσιφτετέλι, αλλά δεν είναι, και η «Μάγισσα» προσδιορίζεται ως μακεδονίτικο κομμάτι με ροκ χροιά που φέρει την υπογραφή του Αλέξανδρου Βουραζέλη και του Νίκου Βαξαβανέλη. Οι νέες συνεργασίες δεν λείπουν λοιπόν ούτε από αυτήν τη δισκογραφική δουλειά. Εξάλλου, πέρα από τους παλιούς γνώριμους και καταξιωμένους συνεργάτες (Αλέξης Σέρκος, Βασίλης Κελαϊδής, Δημήτρης Κορδατζής, Εύη Δρούτσα) που του χάρισαν μεγάλες επιτυχίες («Αχ κορίτσι μου», «Όλα σε σένα τα βρήκα», «Φυσάει πολύ» κ.λπ.) και όμορφες συνεργασίες, αφήνει πάντα ανοιχτή την πόρτα σε δημιουργούς που βλέπουν τα πράγματα με μια φρέσκια, πιο ιδιαίτερη ματιά.


Πρωτοτυπία είναι όμως και το γεγονός ότι το νέο αυτό CD κυκλοφορεί, εκτός από τα δισκοπωλεία, και στα περίπτερα. «Αν και μου ζητήθηκε πολλές φορές και επίμονα, δεν θέλησα να δώσω τη δουλειά μου σε κάποια εφημερίδα, αλλά να βοηθήσω τα δισκοπωλεία σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο» και συνέχισε εντελώς απενοχοποιημένα «επέλεξα και τα περίπτερα για να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σ’ ένα ευρύτερο κοινό ανά την Ελλάδα». Μαζί με το CD κυκλοφορεί (στην καλή τιμή των € 12,90) και ένα βιβλίο που περιλαμβάνει ένα βιογραφικό και τις συνεντεύξεις που έχει δώσει κατά καιρούς. «Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και καλοφτιαγμένη, αρκετά όμως ακριβή παραγωγή για τα σημερινά δεδομένα. Μάλλον είμαστε από τους τελευταίους ρομαντικούς…»




Λέτε από τη νοσταλγική και ρομαντική του διάθεση να προέκυψε και η συνεργασία του με τον Γιάννη Γιοκαρίνη; Δεν μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση, αφού τέτοιου είδους «ετερόκλητες» συνεργασίες είναι της μόδας τα τελευταία χρόνια. «Μου αρέσει το ροκ στοιχείο του Γιάννη, η ευελιξία στο λόγο, το χιούμορ του που του επιτρέπει να αντιμετωπίζει καυστικά τη ζωή. Άσε που μου φέρνει στο μυαλό και τα εφηβικά και νεανικά μου ροκ ακούσματα, AC/DC, Metallica, Pink Floyd, Scorpions… Από την άλλη πλευρά, το συγκρότημα Μέλισσες που θα μας κάνει support είναι το σήμερα. Μου άρεσε ο ήχος τους· είναι τόσο σύγχρονος. Νομίζω ότι θα πάνε καλά, αρκεί να δουλέψουν σκληρά».


Είναι μαθημένος στη σκληρή δουλειά από μικρή ηλικία. «Δεν μπορώ τους νέους που τεμπελιάζουν και τα περιμένουν όλα από τους γονείς τους. Είναι σαν κάποια φυτά που βγαίνουν στους αγρούς, δεν έχουν ρίζες και προσκολλούνται σε άλλα. Οι Έλληνες γκρινιάζουν ότι δεν έχουν δουλειά, αλλά σνομπάρουν θέσεις εργασίας σε ταβέρνες, οικοδομές κ.λπ. Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Πρέπει να κάνεις οτιδήποτε περνάει από το χέρι σου για να βγάλεις λεφτά και να επιβιώσεις! Έχει να κάνει κατά ένα μεγάλο βαθμό με τα βιώματα και τα προσωπικά οράματα του καθενός».


Το «Acro», όπου εμφανίζεται ο Γιάννης Πλούταρχος, είναι ένα μόνο κομμάτι του νέου φιλόδοξου πολυχώρου που ετοιμάζει ο όμιλος Μαροσούλη. Ο ίδιος ο τραγουδιστής δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για το χώρο· έμεινε μόνο στο ότι έχουν επιστρατευθεί οι μεγαλύτερες τεχνολογικές καινοτομίες σε ήχο και ηχομόνωση. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση που θα δώσει δουλειά σε πολλές οικογένειες». Η συζήτηση πήγε αυτόματα και στις τιμές των μπουκαλιών στα νυχτερινά μαγαζιά. «Δεν θεωρώ ότι τα ποτά είναι ακριβά. Κοστίζουν όσο σε ένα club, τη μουσική του οποίου αναλαμβάνει ένας DJ. Στα κέντρα διασκέδασης οι παραγωγές είναι τεράστιες και έχουν ανάγκη πολύ έμψυχο υλικό. Πώς θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;» Εκείνος, πάντως, σέβεται το πνεύμα των καιρών και τα τελευταία πέντε χρόνια περηφανεύεται ότι διατηρεί τις τιμές, όπου εμφανίζεται, στα ίδια επίπεδα.


Από την Πέμπτη 8/4 και για τρεις φορές την εβδομάδα (Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο) οι βραδιές παίρνουν άρωμα και θέα Ακρόπολης μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αν βέβαια ο κόσμος το θελήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα παράτασης. Ωστόσο, ένα είναι σίγουρο: ότι ο Γιάννης Πλούταρχος θα επανέλθει δυναμικά και την επόμενη χρονιά!



Πάτια Ιορδανίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου